HTML

Facebook

Az RFH ecoSPINNING program

Nevezzen az RFH Ecospinnig díj 2012-re, ha vállalkozásának van egy jó ötlete, amelyet innovációs érték, a merészség, a szemléleti kultúra tehet sikeressé!

Címkék

csongrad_web.jpg

Milyen sokféle módon próbáljuk meg leírni, megragadni, közvetíteni a huszonegyedik század második évtizedének Magyarországát, belepréselünk a képbe bort, szürke marhát, fogyatkozó népességet, EU-s meg nem értést, betelepülő globális autóipart, négyes metrót,  és nem utolsó sorban, hogy megszűnt a vízállás-jelentés a rádióban, pedig.

Pedig itt van Csongrád és az időtlen Kultúrcikk-bolt. Ami nem látszik a videóban, viszont fontos: ha a Kultúrcikk-boltból nézünk a csongrádi széles utcára, rendszeres időközönként, olyan két-három percenként biciklista karikázik el a kirakatüvegben, szóval onnan belülről az ember egy folytatásos kerékpáros filmet néz, amiben az a jó, hogy minden epizódnak ugyanaz a forgatókönyve. Bejön a biciklis a képbe az egyik oldalon, a másikon meg kimegy. Nem lőnek le senkit, nem derül ki egyetlen szereplő nagymamájáról sem, hogy igazából testvére vér szerinti apja szeretőjének a felesége, nem esküszik össze egymással a háttérben a pozitív hős ellen egyetlen gonosz sem. Nyugodt, letisztult, meditatív film. És trendi is, mert folyton bicikliznek benne.

Eddig tartott a szórakoztató figyelemfelkeltés, vagy, ha úgy megfelelőbb, a figyelemfelkeltő szórakoztatás!

Ezek után a tiszteletről és a lehetőségről szeretnénk beszélni. A tisztelet lehetőségéről, valamint a lehetőség tiszteletéről.

Góg Gyöngyi Csongrádon született és nőtt fel, kislányként az édesapja vezetésével üzemelő Kultúrcikk-üzletben vágyakozott a babák után. A rendszerváltást követően az édesapa magánvállalkozóként üzemeltette tovább a jól bevezetett, a városi élet részévé vált üzletet, miközben Gyöngyi a fővárosba ment tanulni és dolgozni. 2007-ben Gyöngyi édesapja elhunyt, s az egykori kislány úgy döntött, nem hagyja veszendőbe menni édesapja sok évtizedes munkáját, a családi és városi tradíciót. Átvette a Kultúrcikk-bolt vezetését, gyermekes anyukaként bevállalta az önállóságot és vele járó kockázatot. Miközben a bolt közelharcot vívott a térségbe települő multikkal, a bérleti díj, az egyéb járulékos költségek egyre csak emelkedtek, kitermelésük már-már az üzlet jövőképét mosta el. Ekkor Gyöngyi hozott egy döntést, s a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. támogatásával megvásárolta az üzletet, ami így évtizedek után került saját tulajdonba.

A csongrádi Kultúrcikk-boltban a papír-írószertől a játékon át a lakásdíszekig minden kapható, amitől szebb, praktikusabb, otthonosabb és családiasabb lesz a világ, külön említést érdemel a rózsaszínű Magilla Gorilla radírgumi, amelyhez gyakorlatilag semmi más nem fogható.

Gyöngyi két gyermek mellett, kínai üzletek és multik jövése-menése közepette viszi az üzletet, amely szerény árrésekből, kedvességből, az otthonlét érzésének bájából termeli meg stabilitását, s mégis miféle sikerhez kell ennél inkább az emberi tényező, állapítjuk meg magunkban. Gyöngyi a csongrádi Kultúrcikk-bolt üzemeltetésével, fejlesztésével a világot tartja fenn és őrzi olyannak, amilyennek igazán szerethető, vagyis, amiben minden apróság, gesztus, rezdülés számít.

Ezért is tennénk javaslatot arra, hogy amennyiben Magyarország időkapszulát állít össze eljövendő korok érdeklődői számára, feltétlenül tegyük bele azt a személyességet, családiasságot, a lehetőségek és a másik ember tiszteletének azt a kultúráját, melyet Góg Gyöngyi gondoz a csongrádi Kultúrcikk-boltban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ecospinning.blog.hu/api/trackback/id/tr34939278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása