HTML

Facebook

Az RFH ecoSPINNING program

Nevezzen az RFH Ecospinnig díj 2012-re, ha vállalkozásának van egy jó ötlete, amelyet innovációs érték, a merészség, a szemléleti kultúra tehet sikeressé!

Címkék

tihamer_pecs2_k.jpg

Vállalkozói sikereket felfedező utunk első állomása Pécs ipari övezetébe, az elhagyott szénosztályozó misztikus épületének közelébe vezet, a letűnt szénbányászati kultúra szürreális nyomai között kanyargó utca hepe-hupás, szombat reggel van, szitáló eső és köd, elég elképzelhetetlen, hogy itt a Krétakör kiéhezett városszellemén kívül bármilyen életre bukkanhatunk, az pedig, hogy sikertörténetet találunk, szinte kizárt, gondoljuk, és ez lett munkánk során az első, de semmiképp sem utolsó hibás előfeltevésünk.

Az indusztriális romok közül egyszerre szép, rendezett telephely, friss és ragyogó ipari csarnok képe bontakozik ki, mintha a ködből minden bevezetés nélkül, rajtaütésként robbanna ki a jelenidő: ime a keresett Nestro Hungária Kft., kéken, rendezetten, ropogósan és dinamikusan.

Minden ragyog a tisztaságtól, minden németesen egzakt, a titkárnő pont a megfelelő mértékben szertartásos ahhoz, hogy érzékeljük, nem valami kedves, nagyra nőtt családi vállalkozást, hanem profi vállalatot látogattunk meg. Rövid bemutatkozás a tulajdonos-ügyvezetővel, Ternbach Auréllal, akin elsőre látszik, nem az a kameraéhes tipus, ameddig mi szétnézünk, ő dolgozik és majd szóljunk, ha felálltunk mindennel.

A beszélgetés az előzményekhez képest (szombat reggel, köd és szitáló eső, misztikus ipari romok között vezető hepe-hupás út) és ahhoz mérten, hogy ez az első helyszínünk, jól indul. A Nestro Hungária Kft. tulajdonos-ügyvezetőjének magabiztossága imponáló nyíltsággal társul, hamar belemegy a játékba, inkább kötetlenül mesél, nem ragadunk le a hivatalos cégbemutatás szintjén.

Persze ennek a sorozatnak az a célja, hogy vállalkozói siker-recepteket, fejlődési és túlélési stratégiákat, taktikákat fedezzen fel és osszon meg, mégis, Tercnbach Aurél portréjában egy ember önmagához és a szuverenitáshoz fűződő viszonya számunkra a leglényegibb. Az a benyomásunk, hogy ez a férfi bármely más helyzetben, vállalkozásban is pont úgy megállná a helyét. Kiderül ugyan, hogy vállalkozása sikerének magyarázatát ő maga az egyedi profilban, a kis számú versenytársban találja, de nekünk úgy tűnik, ez a történet arról szól, hogy valakinek vagy nincsenek kétségei vagy nagyon hatékonyan kezeli őket, hisz önmagában és nem csak a tudásában, képességeiben, hanem a szerencséjében is. Egy, a filmbe be nem került részben Aurél elmondja, hogy viszonylag keveset vagy egyáltalán nem tervez, nem irányoz elő magának számokat és elvárt eredményeket, ezért sohasem csalódik, s minden következő lépés, üzleti év az újdonság, az ismételt győzelem érzésével hat. Ez az ember nem fél, állapítjuk meg, nem is aggódik, nem marad ébren hajnalig üzleti tépelődései miatt, olyan, mintha a bizonyosság vele született képessége volna, s ezt is sugározza, átragad környezetére bizonyosságának, magabiztosságának természetes és egyszerű varázsa, s ebben nincs semmi arrogáns, túlzó, mások számára sértő mozzanat. Ha bennünket kérdez valaki, azt mondhatjuk, Ternbach Aurél vállalkozói sikerének személyes titka a szuverenitás magas fokú képességében keresendő: minden, amit tesz és nevével fémjelez, az elidegeníthetetlenül az övé, s miután jó viszonyban van magával, mindenért, ami a sajátja, teljes felelősséget vállal.

Miközben a Nestro Hungária Kft. tulajdonos-ügyvezetőjével beszélgetünk, úgy érezzük, minden rendben van, nincs miért aggódni, holott szóba kerül válság, visszaesés, meg a többi közismert démonok. Ternbach Aurél úgy működik, hogy az embernek megjön a kedve szép, németesen ragyogó üzemcsarnokokban elképzelni a jövőt, valahogy megtelik élettel az a csarnok, eláll az eső és felszáll a köd Pécs ipari peremén.

A görög sorstragédiáktól napjaink válogatott vállalkozói nehézségeivel küzdő valóságáig minden tiszteletünk és empátiánk azoké, akik ezer sárkánnyal viaskodva követik a nehéz „minden körülmények között és bármi áron csinálni” modellt, mégis nagyon megkönnyebbülünk, amikor Aurél a „szerinted jó dolog-e vállalkozónak lenni” című kérdésünkre így felel könnyedén mosolyogva: sikeres vállalkozónak jó dolog lenni.

Mert ekkor ráébredünk, hogy az önmagával fenntartott jó viszony és a szuverenitás képessége mellett találunk itt egy újabb érdekes siker-összetevőt, nevezetesen a könnyedséget. Az a véleményünk, hogy a könnyedség különleges adottság, semmiképpen nem mosható össze a könnyelműséggel vagy a felelősség hiányával. A könnyedség titka talán az, hogy ha nem muszáj, nem akar küzdeni, a könnyed ember nem hordozza magában a sorsa elé gördülő akadályokat, s ha mégis akadályokkal találkozik, energiáit nem emészti fel a legyőzésük, ugyanis öntudatlanul is az a célja, hogy a nehézségek után ismét könnyű legyen.

Milyen egyszerűnek tűnik mindez, de csak gondolkodjunk el rajta egy percig, vajon kit milyen mértékben vet vissza, hogy olyan egyéni, kulturális, társadalmi vagy gazdasági sémák férkőztek a tudatába, melyek végső soron a görög sorstragédiák és héroszok „csinálni-kultuszára” hasonlítanak.

Ezzel szemben Ternbach Aurél, a pécsi Nestro Hungária Kft. ügyvezetője azt az irányt mutatja személyes példájával, amely felé az ember (a magyar vállalkozó) felnő és többé nem kiszolgáltatottja a külső erőknek, élvezi szuverenitását és teljes mértékben sajátjaként megélt sikereit, vagyis azt az irányt mutatja, ahol, miként a film zárómondatában ő maga fogalmaz: a szabadság megvalósítható.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://ecospinning.blog.hu/api/trackback/id/tr894914206

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.20. 11:27:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása